Impozantní Oravský hrad

Oravský hrad je jedním z nejimpozantnějších, které jsem navštívil! A zřejmě ještě oplývá schopností plnit neskromná přání - zatímco jsme nadšeni postupovali jeho místnostmi, počasí venku vykouzlilo nádherné pozdní odpoledne.

Oravský hrad se impozatně tyčí nad obcí Oravský Podzámok a z cesty jej opravdu nepřehlédnete. Je prakticky po cestě do Roháčů a tak je výborné spojit jeho návštěvu právě s dovolenou v Roháčích. Nicméně určitě stojí za to navštívit jej i pokud máte cestu do trochu jiných částí Slovenska. A co na otočku? Jde to taky, ale je škoda strávit několik hodin v autě kvůli pár hodinám na místě. Slovensko je krásné a tak využijte možnost podívat alespoň po okolité Oravě.

Oravský podzámok a okolí – mapa

Oravský hradPohled na horní část Oravského hradu

Archeologická expozice, Oravský hradArcheologická expozice v nejvyšší části Oravského hradu

Jak už to tak v létě bývá, je třeba obrnit se trpělivostí při parkování a taky čekání na samotný vstup. Oravský hrad je hojně navštěvovaný a jeho brány se během hlavní turistické sezony během dne téměř nezavřou.

Odměnou budiž prohlídka opravdu rozsáhlého komplexu hradu doplněného početnými expozicemi. V létě je prohlídka oživena také dobově oblečenými zpěváčky a bardy. Bohatostí expozic a zajímavostí prohlídky Oravský hrad předčí i ikonu, jako je Karlštejn. Již díky své členitosti a množství zpřístupněných prostor. Podívate se opravdu skoro všude. Čekají vás impozantní místnosti, nádherné výhledy, a řada expozic. Hrad je doslova přilepen na skálu a kopíruje její členitost. Však posuďte sami na fotkách.

I samotný Oravský Podzámok stojí za prohlédnutí a to ani nemluvím o nádherném okolí. Orava je prostě krásná. Nehcte se zlákat třeba jako my polorozpadlým leč krásným kostelíkem nad vesnicí a užijte si nadherný západ slunce!

Oravský hradOravský hrad je přilepený na skálu

Oravský hrad, interiérInteriéry Oravského hradu kypí exponáty

Oravský hrad a Oravský PodzámokVýhled z Oravského hradu

Více fotek – Flickr 2NACESTÁCH.cz

Oravský hrad, Slovensko / Orava castle, Slovakia (2014)
Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *