Sloupsko-Šošůvské jeskyně a Macocha

Co vybrat z Moravského krasu? Hmm, je to těžké – zkuste třeba náš první výlet – do Sloupsko-Šošůvských jeskyní s malým výletem k Macoše.

Na náš první výlet do Moravského krasu jsme zamířili hned v březnu. Krajina se ze zimy ještě pořádně neprobudila, ale jeskyně už byly přístupné a to bylo hlavním kritériem! Tak hůrá. Ovšem co z toho všeho, co Moravský kras nabízí vybrat? Chtěli jsme prohlídku jeskyně spojit i s malým výletem tak, abychom měli program na většinu dne. A podařilo se - od Sloupsko-Šošůvských jeskyní je krásný malý výlet k Macoše a zpět. A co teprve jeskyně samotné...

 Náročnost:malá
 Délka trasy:cca 11,9 km
 Převýšení:cca 355 m
 Časová náročnost:s návštěvou jeskyní výlet na většinu dne
 Návrh trasy na Mapy.cz:https://mapy.cz/s/PyhQ 

Sloupsko-Šošůvské jeskyně: skoro 2 hodiny pod zemí

V březnu zely jeskyně téměř prázdnotou - na parkovišti jedno, dvě auta - až jsme měli obavu, jestli je opravdu otevřeno. Bylo a prohlídka to byla vskutku privátní - celkem nás dlouhou prohlídkovu trasu dlouhou 1760 metrů absolvovalo 7 (včetně průvodce).

Rozcestník před Sloupsko-Šošůvskými jeskyněmiRozcestník před Sloupsko-Šošůvskými jeskyněmi

Symbol Sloupsko-Šošůvských jeskyníSymbol Sloupsko-Šošůvských jeskyní

Sloupsko-Šošůvské jeskyně se trochu lyší od jeskyní, které jsme měli možnost doposud navštívit. Dlouhé chodby nemají tak bohatou výzdobu, jako třeba jeskyně Javoříčské či např. slovenská Demänovská jeskyně Svobody. Jsou také bohužel více poznamenány člověkem - z mnoha jeskyní Moravského krasu si nacisté udělali během 2. světové války továrny, nejčastěji na výrobu částí letadel apod. To se týká jeskyně Kůlna, kterou navštívíte na konci prohlídky Sloupsko-Šosůvských jeskyní, ale také třeba jeskyně Výpustek (v dalsím článku z Moravského krasu). Důkazem toho bývá betonová podlaha, větrání ve stěně jeskyně a v případě jeskyně Výpustek také pozůstatky staveb uvnitř jeskyně.

Milovníky podzemí však Sloupsko-Šošůvské jeskyně nadchnou - vždyť na dlouhé trase strávíte v jeskyni zhruba 100 minut!

Budoucí krápníky, Sloupsko-Šošůvské jeskyněZárodky budoucích krápníků v Sloupsko-Šošůvských jeskyních

Výzdoba Sloupsko-Šošůvských jeskyníVýzdoba Sloupsko-Šošůvských jeskyní

Ze Sloupu po svých až k Macoše

Myslím, že není potřeba přesouvat se ke každému turistickému místu autem. Ke krásnému dni v Moravském krasu jistě patří i procházka místní přírodou. A tak se ze Sloupu po vystoupení z jeskyně vydáváme po červené turistické značce směrem k Macoše. Stezka vede po úzké asfaltce příjemným údolím, občas doplněna výhledem na skálu nad námi.

Před Macochou je třeba odbočit z cesty do leva a užít si jedno z mála stoupání. To už ve mě vzrůstalo napětí, protože jsem měl Macochu vidět poprvé v životě jinak, než přes televizní obrazovku. A jak už to tak bývá, v realitě vypadá místo úplně jinak, než na fotkách či v televizi. Není však třeba nikterak popírat, že Macocha je opravdu majestátní propast! Z vyhlídkové, mírně předsazené plošiny se vám až tají dech, ze spodní pozorovací plošiny (na fotkách) zase vidíte až do nitra Macochy, kudy vede i část prohlídkové trasy.

Pohled na vyhlídkový můstek nad MacochouPohled na vyhlídkový můstek nad Macochou

Propast a jeskyně MacochaPropast a jeskyně Macocha

Od Macochy zpět do Sloupu doporučujeme jít po žluté trase - ta naopak vede nad údolím, kterým jsme předtím k Macoše dorazili. Naskytne se vám mimo jiné krásný výhled z tzv. Koňského spádu.

A pokud na vás přišel hlad, můžete den zakončit v nedaleké Jedovnici, v restauraci proslavené pořádnými porcemi, což můžeme potvrdit...

Koňský spádKoňský spád

Skály u SloupuSkály u vstupu do Sloupsko-Šošůvských jeskyní

Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *