Na druhou nejvyšší kostelní věž v ČR

Poznali jste podle fotky, o které kostelní věži mluvíme? Jde o katedrálu sv. Václava v Olomouci. I když přístup na věž není běžně nabízen, lze jej absolvovat díky historickému spolku Durancia.

Dóm sv. Václava, jak se této novogotické katedrále v Olomouci říká, je nádhernou dominantou historického jádra Olomouce. Věže této katedrály jsou viditelné ze širokého okolí, i když dnes již nejsou jediné - panorama Olomouce doplňují dvě moderní výškové budovy.

Katedrála je běžně otevřena každý den a návštěva jejích hlavních prostor je sama o sobě silným zážitkem. Vysoké klenbové stropy, nádherný oltář či krypta, která je otevřena při výjimečných příležitostech, potvrzují majestátnost této stavby. Samotné označení katedrála v církvi označuje hlavní kostel diecéze, tedy sídelní kostel biskupa. Z architektonického hlediska jde o označení typu gotického kostela.

Jižní věž katedrály sv. Václava v OlomouciMajestátní jižní věž katedrály sv. Václava v Olomouci

Kostel sv. Václava již z 1. poloviny 12. století

Románský kostel sv. Václava byl vysvěcen již v roce 1131 olomouckým biskupem Jindřichem Zdíkem, až nedokončený. Do konce 13. století prodělal kostel několik požárů po kterých byl přestavěn v románsko-gotickém a raně gotickém slohu, kostel však stále čekal na své dokončení.

Smutnou kapitolou dějin, které byl kostel sv. Václava svědkem, bylo zavražení posledního Přemyslovce - Václava III. roku 1306 v sousedním domě olomouckého kapitulního děkana - dnes zde najdeme Arcidiecézní muzeum. Na jeho počest bylo také náměstíčko před domém sv. Václava pojménováno Václavské náměstí.

V průběhu 14. století byla katedrála přestavována a dokončována v gotickém slohu. Další století se nesla v duchu přístaveb a úprav, doplnění interiéru kostela o sochy, vystavěny byly církevní budovy v okolí katedrály.

V roce 1803 prodělal kostel další požár, po kterém bylo zničeno západní průčelí a zvony a po němž následovala klasicistní úprava. Katedrála byla po všech úpravách v průběhu staletí stylově značně roztříštěna a tak v letech 1883-1892 proběhla zásadní přestavba do současné podoby novogotického stylu. Stavbu realizoval stavitel Gustav Meretta dle pokynů arcibiskupa Bedřicha kardinála Fürstenberka. Mimojiné vzniklo západní průčelí katedrály se dvěma věžemi, byla postavena majestátní, téměř 102 metrů vysoká jižní věž (na kterou jsme absolvovali výstup - viz dále), byla postavena katedrála sv. Cyrila a Metoděje, barokní oltáře byly nahrazeny novogotickými, pořízeny byly novogotické vitráže a další úpravy interiéru.

Důležitou součástí katedrály jsou varhany, které dostala roku 1886, zhotoveny byly firmou Rieger z Krnova.

Ve 20. století byla katedrála zařazena na seznam národních kulturních památek, v 70. letech proběhla rekonstrukce exteriéru i interiéru katedrály a proběhly i další práce.

Poměrně nedávno katedrála prodělala generální opravy - ve 3 etapách - v letech 1999-2001 (západní průčelí a dvě západní věže), 2004-2005 (zdivo severní strany lodí, presbytáře, sakristie apod.) a 2006-2008 (hlavní věž, očištění jižní stěny zdiva lodí a další. V letech 2009-2010 pak katedrála prodělala dílčí opravy elektroinstalace či restaurování fresek v kaplích.

Dokončená a restaurovaná katedrála působí opravdu majestátním dojmem a je zcela jistě jedním z nejpůsobivějších kostelů v České republice.

IMG_08388 156 kg těžký zvon sv. Václav z roku 1827

zvon sv. Václavzvon sv. Václav v katedrále sv. Václava v Olomouci

Cíl: ochoz téměř 90 metrů nad zemí

Výstup na věž katedrály upřímně nebyl můj nápad. Ač kolem ní chodím téměř každý den, vždy jsem na nejvyšší vyhlídkový ochoz i věž samotnou pohlížel s náležitým respektem a říkal jsem si, že Olomouc z této perspektivy raději ani nechci vidět. Byl jsem však postaven téměř před hotovou věc a tak nezbývalo, než překonat strach a nedůvěru k stavbám podobného typu.

Prohlídky velké jižní věže v Olomouci pořádá ve spolupráci s kostelníkem katedrály historický spolek Durancia. Zájem o tyto prohlídky je obrovský a tak je třeba bedlivě sledovat webové stránky a včas rezervovat.

Na Václavském náměstí máte ještě poslední možnost si tento nádherný zážitek odepřít a jste varování, že výstup je vysoce fyzicky náročný (toho bych se obával nejméně - náročný není) a není vhodný pro lidmi se závratěmi a strachem z výšek (strach z výšek mám, tedy na lidských stavbách a podařilo se mi absolvovat celý výstup i procházku po ochozu).

Po vyslechnutí pár základních údajů z historie katedrály již můžeme vstoupit na první točité schodiště, které v porovnání s tím, co má přijít, je pouze malou zahřívačkou.

Prvním zastevním jsou zvony katedrály - v nižším patře impozantní, přes 8 tun těžký zvon sv. Václav, nad ním poté dva menší zvony - zvon sv. Petr a Pavel a zvon Panna Maria Svatohostýnská. Chcete-li se o zvonech katedrály sv. Václava dozvět více, doporučuji stránky www.zvony.chlup.net - Zvony katedrály svatého Václava v Olomouci. Zvony jsou umístěny na dřevěné konstrukci a já si jen říkám, jak pevně je zbudována...

Ocelové žaluzie u zvonů katedrály sv. VáclavaOcelové žaluzie u zvonů katedrály sv. Václava

schodiště v katedrále sv. Václava v OlomouciSchody "do nebe" - zde si ověříte vaši pevnou vůli

Bylo mi jasné, že tubus katedrály je dutý, ale netušil jsem, jak bude řešeno stoupání v hlavní části věže. Inu, nic složitého - točité ocelové schodiště je vedeno středem. Jenže, poslední dva sektory stoupání (a zároveň ty nejvyšší), jsou opravdovou lahůdkou pro ty, kteří mají strach z výšek. První velké schodiště v horní části žaluziových oken je opravdu "schody do nebe". Ústí do ještě vyšší poslední části výstupu pod střešní částí, která je z ocelové konstrukce. Její výhodou je tma a tedy menší dohledost pod vás. Mírně se pohupující ocelové schodiště vám však dává tušit, že vrchol katderály se blíží.

Plošina před vstupem na samotný ochoz poskytne chvilkovou úlevu. Když už je ale člověk tady, musí projít ochoz stůj co stůj! Výhled je opravdu nádherný a ochoz opravdu úzký. Křečovitě svírám fotoaparát a nejsem bohužel ani schopen pořídit všechny fotky, které bych chtěl. Obdivuji dělníky, kteří při rekonstrukci jižní věže lezli po lešení v ještě výše.

schodiště ve věží dómu sv. václava v olomouciSchodiště pod krytinou střechy v poslední části věže

Olomouc z věže sv. VáclavaPohled na východní část Olomouce z ochozu věže katedrály sv. Václava

Chrlič na věži sv. VáclavaChrlič se Svatým Kopečkem v pozadí

Centrum Olomouce z věže sv. VáclavaCentrum Olomouce z jižní věže sv. Václava

Výhled je opravdu překrásný - nádherně se pod vámi rozprostře jak centrum Olomouce, tak okolní dominanty jako Klášterní Hradisko či Svatý Kopeček.

Cesta dolů je pak již odpočinková a výšky schodiště vám již připadají známé - plni dojmů již sebevědomě kráčíte dolů. Vzdáte hold mistrné architektuře a stavitelství, ve srovnání se kterým, jsou dnešní stavby prosté, nudné a chladné. Uvědomíte si také možná, že nejlepší způsob, jak bojovat se svým strachem a to v jakékoliv oblasti je konfrontovat se s ním!

Katedrála sv. Václava je výstavním dílem nádherné novogotické architektury a duchovně velmi silným místem!

Západní věže sv. Václava z jižní věžeZápadní věže katderály se zdají být z jižní věže nízké

Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *