Hrad Stará Ľubovňa

Starou Ľubovňu, hrad tyčící se nad stejnojmennou vesnicí a mělkým údolíčkem řeky Poprad, jsme navštívili cestou do Belianských Tater. Ač šlo o zajížďku od našeho cíle – Ždiaru, odbočka do Spišské Belé se vyplatila! Už když se hrad začal objevovat, bylo nám jasné, že je to jeden z těch, které ve vás opravdu zanechají zážitek.

 Doba prohlídky:cca 2 hodiny
 Prohlídka s průvodcem:ano
 Parkování:kousek od hradu nebo nechte auto ve Staré Lubovni a projděte se

K hradu autem či ze Staré Lubovny

Přijeli jsme již celkem pozdě a ještě nás čekala cesta do Ždiaru a tak jsme autem zajeli až na parkoviště pod hrad. Respektive louku, ze které pro velký zájem o hrad, parkoviště udělali. Pokud ale budete mít více času, nechte raději auto někde ve Staré Ľubovni (nebo pokud přijedete vlakem/autobusem) a udělejte si procházku ke hradu. Smutně jsme koukali na červenou turistickou stezku, která se vinula nedaleko cesty. Když už nic, tak i z parkoviště vede ke hradu krátká, ale příjemná procházka.

Procházet budete také kolem Muzea zamagurskej dediny – krásný skanzen (alespoň podle pohledu z hradu). A určitě stojí za návštěvu (my jsme kvůli času museli vynechat – hold se do Staré Ľubovny ještě rádi vrátíme).

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Hrad, údolí i Stará Lubovňa

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Tajemný hrad se otevírá

Hrad postaven na přelomu 13. a 14. století

Historie hradu se dozajista nasytíte během prohlídky, takže vám spíše nastíníme její hlavní body, a přiblížíme to, na co se na hradě můžete těšit. Mimochodem - můžete si vybrat, jestli prohlídku absolvujete s průvodcem, či sami podle průvodce papírového.

Přelom 13. a 14. století byl tedy obdobím výstavby hradu a to uherským králem Ondřejem III. Na hradě samotném najdete odkazy na polskou historii. Je to proto, že roku 1412 zálohoval uherský král Zikmund Lucemburský polskému králi Vladislavovi II. Jagellonskému část Spiše vč. hradu. Hrad, jak už to často bývá, v 16. století vyhořel a prošel pak barokní a částečně také renesanční obnovou. Mezi lety 1655-1661 pak byly dokonce na hradě během Švédsko – polské války uloženy polské korunovační klenoty. Na prohlídce uslyšíte určitě také o Móricu Beňovském – nejslavnějším vězni hradu (1768). Dalo by se samozřejmě psát také o dalších majitelích hradu, ale vždyť to můžete zjistit sami na hradě.

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Jedna z bohatých vnitřních expozic

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Expozice polských korunovačních klenotů je působivá

Z 90 % obnovený hrad plný zajímavých expozic na kterém v létě létají sokoli

Na hradě Ľubovňa se dostanete prakticky všude a to díky tomu, že hrad je z 90 % obnovený. Otevřena je i věž, takže se těšte na výhled třeba i na Vysoké Tatry.

Čeká vás řada expozic – rodin, které na hradě pobývaly, barokní či renesanční palác, expozice k historii hradu, palác gotický, podzemní chodby… no zkrátka je toho hodně.

Pokud přijedete na hrad během letní sezony, těšte se také na představení místních sokolníků. Nebo lépe řečeno sokolnic :) Nuda to rozhodně nebude – holky se nebojí pustit orla, aby se proletěl nad hlavami návštěvníků nebo rovnou posadí na hlavu některého z dětí sovičku, která si libuje v kšiltovkách.

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Sovička prý má ráda kšiltovky...

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Tak to vypadá, když se orel prohání pár centimetrů nad hlavami přihlížejících

Tak co, kdy se vydáte na hrad Ľubovňa?

Pokud máte více dní, rozhodně si udělejte pár výletů také v Belianských Tatrách – inspiraci najdete třeba v článku Úžasný výstup Monkovou dolinou v Belianských Tatrách.

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Hradní kaple

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Expozice k vaření piva

Hrad Stará Ľubovňa, Slovensko

Panorama z hradní věže směrem k Belianským Tatrám

Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *