Úchvatná aktivní dovolená v Bavorském lese

Na Šumavě jsme ještě nikdy nebyli, tedy až do léta 2017. A tedy až na to, že jsme navštívili její Německou stranu. A hned na úvod vám řeknu, že to byla snad nejlepší dovolená, kterou jsme spolu zažili! Nádherná krajina, hluboké lesy, lepší ceny ubytování, než na České straně, úžasní majitelé penzionu a příkladné služby, které byste na České straně marně hledali. Inu, z Německa jsme odjížděli nadšení a řádně nabytí! Hmm a to bych neměl zapomenout ani na ty hromady borůvek…

Strávili jsme v Bavorském lese více, než týden a odjíždělo se nám opravdu těžko. Za tu relativně krátkou chvíli jsme toho prochodili celkem dost – Lusen, Grosser Rachel, Grosser Arber, Nationalparkzentrum Lusen (vč. stezky v korunách stromů), okruh kolem přehrady Frauenau či skanzen ve Finsterau včetně „výletu“ na českou stranu k prameni Vltavy.

Všechny tyto výlety vám detailně popíšeme včetně fotek a návrhů tras! Upravte si je jak potřebujete podle místa, ve kterém budete ubytováni. Předem vás ale upozorňuji na to, že Bavorskému lesu budete odolávat opravdu jen velmi těžko! Že jste to vy, tady jsou konkrétní důvody:

Zachovalejší krajina než na české straně

Němci si národního parku opravdu váží a podle toho se k místní přírodě taky chovají (takže nečekejte žádné vyholené pásy sjezdovek a všudypřítomný asfalt jako na české straně).

Turistické stezky nevedou po asfaltových cestách

Pokud turistická stezka kopíruje asfaltovou cestu, pak ve většině případů vede po pěšině kousek od ní.

S kartou návštěvníka autobusová a vlaková doprava po národním parku zdarma + řada slušných slev

Kartu nám nabídla majitelka penzionu hned po příjezdu – stačí se oficiálně registrovat jako turista (jméno, příjmení a datum narození). S kartou máte autobusovou a vlakovou dopravu po národním parku zdarma po celou dobu pobytu!! To vám ušetří nejen benzín ale i starosti s parkováním. Auto jsme tak během naší dovolené na místě skoro nepotřebovali. Další výhodou karty jsou slevy na vstupném (např. na stezku v korunách stromů či na koupaliště – a slevy jsou to znatelné).

Lepší ceny ubytování než na české straně + vyšší úroveň služeb

Na německou stranu nás přivedla obsazenost ubytovacích kapacit na české straně Šumavy. Po srovnání cen a úrovně penzionů jsme si ale řekli, že zkusíme její německou stranu. Milá a ochotná majítelka penzionu, krásný a čistý apartmán a skvělá úroveň služeb nás přesvědčily o správnosti naší volby. Když se lidé usmívají a jsou milí, je to hned lepší, než zapšklá a věčně naštvaná obsluha.

Základní mapy, prospekty a tipy na výlety zdarma

Těmi vás pravděpodobně vybaví ve vašem penzionu či hotelu. My jsme jich dostali hromadu a hodně nám pomohly.

Mobilní aplikace

Pokud máte v ruce raději smartphone než mapu, pak vězte, že národní park Bavorský les má vlastní aplikaci s 3D mapou, tipy na výlety a prostě vším, co budete potřebovat.

Krásně značené trasy

V Bavorském lese nenajdete turistické trasy značené barvami, tak jak jsme zvyklí u nás. Místo toho jsou trasy značeny zvířaty či rostlinami – jdete tak např. „po rysovi“ či po „kapradině“. A to se líbí i dětem :)


Abychom ale jen nechválili, jedinou vadou dovolené v Bavorském lese byla rychlost s jakou tady plynul čas. Zažítek za zážitkem.

My jsme si svou dovolenou v Bavorském lese užili a co vy? V jednotlivých článcích vám představíme tipy na výlety, které byste měli rozhodně absolvovat! Ale pozor – pokud se chcete válet, zaplaťe si raději nějakou obyčejnou dovolenou u moře! V Bavorském lese se odpočívá aktivně!

Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Komentáře

2 Komentáře
  1. vloženo
    Bayerischer Wald, Lusen, výlet první | 2NACESTÁCH.cz
    Led 1, 2018 Reply

    […] Článek z dovolené v Bavorském lese. Přečtěte si i úvodní článek – 7 důvodů proč jet do Bavorského lesa. […]

  2. vloženo
    Grosser Rachel, Bayerischer Wald výlet #2 | 2NACESTÁCH.cz
    Kvě 18, 2018 Reply

    […] 7 důvodů proč jet do Bavorského lesa […]

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *