Grosser Rachel, Bayerischer Wald výlet #2

Článek ze série Dovolená v Bavorském lese.. Přečtěte si taky:


Když jsme se potili v letním horku s nádherným výhledem na jezero Rachelsee pod námi, netušili jsme ještě, že si zanedlouho užijeme výhled z 2. nejvyšší hory Šumavy (ano, tak "nepřipravení" jsme byli). Tento výhled si ale nejdřív musíte zasloušit, takže pojďme zpět do Spiegelau, našeho (vašeho) výchozího bodu.

 Náročnost:střední
 Délka trasy:cca 27,8 km
 Převýšení celkem:cca 1.100 m
 Časová náročnost:na celý den
jezero grosser rachel, grosser rachel see

Při příchodu k jezeru Rachel See

Ze Spiegelau k jezeru Rachelsee

Spiegelau je malé sympatické městečko ve kterém můžete obdivovat sklářské výrobky místních a nedalekých skláren, zajít si na přírodní koupaliště a nebo nakoupit nějaké ty zásoby v místních marketech. Pro náš výlet na Großer Rachel bylo ideálním výchozím bodem. Dostanete se sem pohodlně vlakem či autobusem (pokud jste ubytování v národním parku Bavorský les a máte kartu návštěvníka, tak zdarma) či autem (parkovišť zdarma je tam všude dost).

jezero grosser rachel, grosser rachel see

jezero Rachel See s vrcholem Grosser Rachel nad ním

kaplička nad jezerem rachel see, grosser rachel kapelle

nádherná kaplička nad Rachel See

K jezeru Rachelsee se vydáváme po černé turistické trase bohatými smíšenými lesy. V Bavorském lese budete překvapeni hloubkou místních lesů i jejich dobrou kondicí a zaručeně v nich načerpáte více energie, než během tůry vydáte. Po změne na žlutou turistickou trasu a zatím nepříliš náročném stoupání se dostáváme k jezeru Rachelsee a jsme již v 1071 m. n. m. (ideální místo na doplnění energie před dalším stoupáním :)). Až se jím budete kochat, nezapomeňte si vzomenout, že je ledovcového původu a jeho maximální hloubka je 14 metrů.

bavorský les při stoupání na grosser rachel

Odumřelý vrcholový les

Od Rachelsee na Großer Rachel

Až budete od Rachelsee pokračovat nahoru, vezměte to malou odbočkou k Rachel Kapelle – krásné kapličce nad jezerem, budete odměněni krásným výhledem na jezero a trochu se vám odkryje také vrchol Großer Rachel. To už nejsme od vrcholu daleko a les se mění na nižší hřebenový porost. Severovýchodním směrem leží kousek od vás česká hranice a česká část Šumavy, že jste stále v Německu vám připomene "Hallo" či "Grüss Gott" ostatních turistů. Großer Rachel vám to nedá úplně zadarmo a kousek pod vrcholem se při strmějším stoupání trochu zapotíte – ale o tom to ostatně taky je :)

borůvkoviště v bavorském lese

Borůvek bylo všude k přecpání :)

stoupání na grosser rachel, bavorský les

na závěr stoupání se zapotíte, ale výhledy jsou tady krásné

To už se ale budete škrábat na vrcholovou skalku s tradičním křížem a třeba si uděláte pořádnou vrcholovou fotku!

vrchol grosser rachel, bavorský les

skalnatý vrchol Grosser Rachel

vrchol grosser rachel, bavorský les

kříž nechybí snad na žádném větším německém vrcholu

Zpět do Spiegelau na preclík přes Klingennbrun

I druhá strana vrcholu nabízí krásný výhled a po chvilce se dostanete k odpočinkovému místu se spoustou laviček. Stojí zde také chata Waldschmidthaus, která je ale aktuálně mimo provoz (alespoň v srpnu 2017 byla). Takže poctivou svačinu s sebou! Tady si jí alespoň pořádně vychutnáte.

pohled do německa z grosser rachel

pohled z vrcholu směrem do Německa

vrchol grosser rachel, bavorský les

nezdá se vám to - ve znaku obce Spiegelau je opravdu zrcátko:)

Zpět do Spiegelau na preclík přes Klingennbrun

Sestupujeme dále po žluté se spoustou výhledů a dostáváme se celkem zanedlouho k rozcestí G´fäll. Odpoledne je ještě brzké a tak jsme se rozhodli cestu si protáhnout přes vesničku Klingenbrunn. A nápad to vskutku nebyl špatný! Za Klingenbrunnem vede stezka krásným nízkým lesem plným mechu a o kousek dál kolem rašelinišť. Je až podivné, že jsme mezi Klingenbrunnem a Spiegelau nepotkali ani živáčka... tedy kromě pár aut těsně před Spiegelau.

Na závěr se projdete krátkým parčíkem ve Spiegelau a pokud budete mít tolik štěstí jako my – zbývalo nám ještě trochu času do odjezdu autobusu a místní pekárna byla stále otevřená a plná dobrost – pochutnáte si třeba na skvělém preclíku :)

rašeliniště před spiegelau

rašeliniště při cestě zpět do Spiegelau

 

Článek ze série Dovolená v Bavorském lese.. Přečtěte si taky:

Všechny fotky z výletu na Grosser Rachel na Flickru 2NACESTÁCH.cz

Bavorský les - Grosser Rachel

Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *