Kréta – 9 tipů na dovolenou bez cestovky

Máte rádi pohodlí cestovkou zorganizovaných zájezdů? A což takhle si dovolenou naplánovat sami, ušetřit a ještě být naprostým pánem svého cestování?! Používáte internet a umíte třeba jen trochu anglicky? Pak nemáte žádné výmluvy, proč si nezařídit dovolenou ve své režii! Koupíte letenky, rezervujete ubytování, naplánujete si program a budete si připadat trochu míň konzumně a hlavně – naprosto svobodně! My jsme to tak letos udělali s Krétou a přinášíme pár tipů na dovolenou na Krétě bez cestovky.

Ještě vás na úvod upozorním, že pokud je ideálem vaší dovolené ležení u hotelového bazénu a all-inclusive, tak to budete mít s dovolenou bez cestovky trochu těžší a nemáte příliš důvodů proč si nekoupit již zorganizovaný zájezd. Vlastní organizaci dovolené upřednostní hlavně ti, kteří chtějí blíže poznat místo, kam jedou, objevovat okolí a ochutnat místní speciality jinde než v hotelové kuchyni.

Krétu – nádherný řecký ostrov – jistě znáte minimálně z vyprávění. Je poměrně stabilně oblíbenou destinací dovolenkářů, což se projevuje i ve stabilně rostoucích cenách zájezdů. „Zájezd se snídaní na Krétu na 7 dní za 15.000 Kč? Cože?!!“. Asi takhle nějak zněla má úvodní reakce, když jsem začal brouzdat nabídkami cestovních kanceláří. Po pár minutách jsem si řekl „Tak to ani náhodou“ a byl odhodlán, že si dovolenou zařídíme sami. Nakonec nás stála taky asi 15.000 Kč na osobu, ale včetně veškerého jídla, útrat, suvenýrů a cestování na místě. Chcete to taky zkusit?

kasteli - kissamos, kréta, řecko

#1 Vyberte si místo pobytu a zhruba okoukněte možnosti ubytování

Otevřete Google Maps, Google Earth, průvodce či si nechte poradit od přátel a vyberte si místo pobytu. Doporučujeme zjistit i možnosti výletů do okolí, charakter městečka/vesnice/letoviska apod. Těsné okolí měst Heraklion (hlavní město) a Chania, kam létají letecké spoje, je silně turistické a na autentickou řeckou tavernu zde narazíte zřídka. Proto doporučujeme vybírat místo pro váš pobyt alespoň 20 km od těchto měst.

#2 Mrkněte na termíny levných letenek a podle nich se rozhodněte

Načrtněte si pár termínů, kdy na dovolenou můžete odjet a podívejte se na letenky v daných termínech. Nepotřebujete žádné magické vyhledávače, úplně postačí https://www.studentagency.cz/letenky/ dále www.letuska.cz, či www.pelikan.cz. Tyto vyhledávače jsou chytré a dokážou vás upozornit i na to, že pokud posunete svůj odlet a návrat např. o 2 dny, budou letenky podstatně levnější. Obvykle získáte lepší cenu letenky také při odletu např. z Vídně či některého letiště v Německu či Polsku. Pak už je to o tom, jestli se vám vyplatí doprava na letiště.

My jsme na Krétu letěli z Vídně oba tam i zpět za celkem 6.000, což je cena včetně rezervace sedadel (musím mít prostě výhled z okna) u Ryanairu. Skvělá cena na to, že Travel Service (Smart Wings) létají z ČR za cca 9.000 Kč za zpáteční let pro jednoho!

Takže letenky máte?! Super, vyberte si ubytování.

letecky na krétu z vídně - lauda motion

#3 Rezervujte ubytování

Při rezervaci ubytování taky netřeba příliš experimentovat, tedy pokud nemáte na Krétě nějaké známé 🙂 Prostě otevřete www.booking.com a mrkněte na nabídky ubytování ve vybraném termínu a místě. Buďte si jisti, že na „Bookingu“ najdete skoro všechna ubytování v daném místě. Majitelé hotelů a penzionů asi patří k těm internetově gramotnějším v Řecku.

Velkou výhodou tohoto mezinárodního portálu je hromada recenzí turistů z různých zemí, takže víte, do čeho jdete.

#4 Naplánujte výlety

Pokud chete celý pobyt ležet na pláži, pak tento bod přeskočte. Jinak vězte, že na Krétě nebudete mít problém se sestavením bohatého programu!

Co se týče „profláklých“ míst, zkuste třeba tyto:

  • Chania – pěkné město v západní části Kréty, na které si vyhraďte celý jeden den. Nesnažte se vtěsnat do svého programu příliš mnoho, jinak vás horko a místní ruch udolá. Určitě zajděte do starobylého přístavu a projděte se na promenádě podél moře, obdivujte exponáty v archeologickém muzeu (pro studenty z EU zdarma), zajděte pro pár čerstvých surovin či jen tak nasát atmosféru na trh a navštivte park. Jako svačinu doporučujeme frappé a bugatsu v jedné z mnoha místních kaváren/pekáren.
  • Heraklion – hlavní město Kréty, dle turistického průvodce za návštěvu příliš nestojí kvůli svému chaotickému rázu. Posuďte sami.
  • Samaria – soutěska v Bilých horách (Lefka Ori), sestup níž opravdu stojí za to! Ideální pro ty z vás, kteří mají rádi přírodu. I když v tomto případě nejde o osamocený pochod horami ale spíše sestup v procesí turistů, samotná Samaria je opravdu úchvatná a stojí za to jí den věnovat. Obvykle lze koupit výlet u místní cestovky, která vás autobusem vyveze ke vstupnímu místu. Po průchodu soutěskou pak z vesničky Agia Roumeli nasednete na trajekt (nevede sem totiž žádná cesta) a doplujete na sjednané místo, odkud vás autobus zase vyzvedne.
  • Balos – proslavená pláž, kam vás obvykle opět doveze loď. Dá se na ní ale dojít taky pěšky z Falassarny trochu náročnější trasou. Kousek od Balosu se nachází také zřícenina hradu.
  • Falassarna – vesnička se starověkými vykopávkami a krásnými plážemi. Ovšem pozor, vykopávky otevřeny pouze úterý až pátek.

soutěska samaria, kréta

A za návštěvu jistě stojí také:

  • Polirrinia – pozůstatky starověkého města na kopci s krásným výhledem do okolí a na pobřeží. Autem se dá dojet až sem, ale my jsme zvolili pěší variantu z městečka Kissamos, což byla skvělá volba.
  • Kláštěr v Kolymvari – klášterů je na Krétě spousta – my zavítali do kláštera kousek za městem Kolymvari. Přístupné kláštery v horách jistě také stojí za návštěvu!
  • Náhorní plošina Omalos – my viděli tuto náhorní plošinu uprostřed Lefka Ori bohužel pouze z autobusu cestou k soutěsce Samaria. Stojí totiž sama za důkladné prozkoumání!
  • Vesničky na úpatí Lefka Ori – cesty klikatíci se po stoupajících svazích a mezi pomerančovými sady působí vskutku romanticky. Malebné vesničky držící se na svazích hor jsou další možností, jak krásně strávit den.

pollirinia, kréta

#5 nebojte se používat autobusy

Pokud si nechcete půjčovat auto, nemusíte být ani tak ošizeni o cestování po ostrově. Zelené autobusy KTELu obsluhují velkou část Kréty a jsou cenově přijatelné. No a pokud se v průběhu cesty nepokazí, jak se nám to jednou přihodilo, celkem v pohodě se jimi dostanete, kam potřebujete. Jeden velký bonus – na rozdíl od auta nemusíte řešit problém „kam zaparkovat“.

#6 jezte tam, kde jedí místní

Už jste taky narazili na tu úžasně autenticky se tvářící restauraci, ze které se vyklubal pouze lapač na turisty? Takových je na Krétě hodně. A přitom stačí zajít o pár uliček dál a můžete si pochutnat na kvalitnějším jídle tam, kde chodí jíst i místní. Prostě se dobře dívejte a sedněte si na jídlo raději tam, kde budou turisté v menšině. Základní fráze v Angličtině pro objednání ovládají skoro všichni 🙂

#7 kašlete na all-inclusive

Určitě se vykašlete na slavné all-inclusive. Na snídani si raději pořiďte čerstvý chleba či pites z místní pekárny a dopřejte se výborný řecký jogurt. Nebo si dejte rovnou v pekárně ještě teplou bugatsu (sladké pečivo z listového těsta plněné vanilkovým krémem, sypané skořicí) a zapijte dobrou kávou (tu v Řecku dostanete všude) nebo kakaovým mlékem. Úžasná snídaně. A věřte, že nebudete potřebovat ani nikterak velký oběd. Buď si něco malého připravte nebo si dejte prostě třeba jen choriatiki (Řecký salát) a gyros. Večer si pak zajděte na to, na co máte chuť (viz tip #6). Ochutnejte také místní víno a pálenky. Řecké pivo nebo čerstvě vymačkaný pomerančový džus pak zase dokáže skvěle osvěžit!

#8 najděte si „svoji“ pláž

Zkuste jít trochu dál, než jen na pláž nejblíž svému ubytování. Třeba pak objevíte místo, kde budete pouze vy, moře a možná pár dalších turistů či místních.

pláž u městečka kissamos, kréta

#9 odpojte se a objevujte

Vypněte wifi na svém telefonu a dalších technologických zázracích a vnímejte svět kolem sebe – probuďte v sobě touhu objevovat. Touhu, která lidem byla vždy vlastní. Zapomeňte na facebook – lidé jsou kolem vás, ne na síti. Možná je to trochu více filozofické, ale na druhou stranu – není to pravda?

kaplička na falasarnou, kréta

Budeme rádi, pokud vyrazíte a napíšete nám své dojmy třeba do komentářů pod článkem. Přidali byste nějaké další tipy? Sem s nimi!

Autor článku
Štěpán Hlavatý
Student ekonomie a managementu, grafik samouk, fotograf, který chvíli neposedí. Miluje horské tůry, dobré jídlo (které i vaří) a pohyb.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *